Jarní detox inspirovaný Skandinávií, který si zamilujete

Připravte se na jaro v plné síle a udělejte si pořádek nejenom ve svém okolí, ale i ve svém těle. Alespoň jednou za rok je potřeba odlehčit organismu a po dlouhé zimě je ideální příležitost na to, rozproudit novou energii v žilách. A čím tělu dodat potřebnou dávku síly a vitality? Inspirujte se 6 zdravými pokrmy, na které nedají seveřané dopustit právě v tomto období.


Ryby z divoké přírody

Obyvatelé Skandinávie milují ryby. Dávají přednost ale těm, které žijí v divoké přírodě a nejsou chovány na farmách, kde jsou krmeny velkým množstvím antibiotik. Velice oblíbeným a tradičním pokrmen je Gravlax z lososa. Má svěží, jemnou a lehkou chuť a je ideální jako předkrm, který nabudí vaše chuťové pohárky.

 gravlax 2  gravlax

A co budete na Gravlax z lososa potřebovat?

500 g čerstvého lososa vcelku

300 g hrubší mořské soli

300 g krystalové cukru

2 – 3 lžíce čerstvého kopru

Čerstvě namletý pepř

K podávání

Citron

Klíčky řeřichy

Opečené tousty

Zakysanou smetanu

 

TIP:Pokud chcete, aby vaše chuťové buňky skutečně explodovaly, použijte čerstvě namletý bílý pepř:Bílý pepř od Nicolase Vahé, 175 g

 

Postup

  1. Lososa zbavte kůže a dobře ho očistěte včetně břišní části, která se nehodí pro tento druh receptu.
  2. V míse smíchejte sůl, cukr a kopr. Část soli vsypte do menší podélné misky, kde směs rozprostřete.
  3. Lososa položte na sůl a celého ho zasypte zbytkem směsi. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat minimálně 1 den (čím déle, tím bude maso pevnější).
  4. Poté sůl z masa odstraňte a zbytek případně opláchněte. Lososa vysušte.
  5. Lososa nakrájejte na velice tenké plátky a podávejte s tousty, citronem, zakysanou smetanou a klíčky řeřichy.

 

Kjötsúpa, jehněčí polévka z Islandu

Tradiční jehněčí polévka, která dodá vašemu organismu potřebnou sílu a energii. Společně s masem a kořenovou zeleninou skvěle zasytí a postaví vás na nohy.

 
kjotsupa 2  kjotsupa 4

Co budete na polévku potřebovat? 

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 lžička jemně nasekaného česneku

1,5 kg jehněčího masa s kostí

1 cibule nakrájená na plátky

1/3 hrnku hnědé rýže

6 hrnků vody

½ lžičky sušeného tymiánu

½ lžičky sušeného oregana

½ hrubě nasekaného zelí

3 mrkve

½ tuřínu

1 hrst květáku

4 brambory oloupané a nakrájené na kostky

Sůl

Pepř

 

Postup

 

  1. Ve velkém hrnci rozpalte olej a opečte na něm česnek. Jakmile se česnek rozvoní, přidejte jehněčí maso a opečte ho ze všech stran. Přidejte cibuli a zlehka ji opečte. Poté přidejte rýži a vše zalijte vodou. Přiveďte polévku k varu a nechte vařit po dobu 5 minut. Postupně odebírejte pěnu, aby nebyl vývar kalný.
  2. Snižte teplotu, přidejte tymián, oregano a vývar pomalu vařte zhruba 40 minut.
  3. Do polévky vložte zelí, mrkev, tuřín, květák a brambory. Pod pokličkou vařte 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Vykostěte maso a nahrubo ho nakrájejte. Vraťte zpět do vývaru a na závěr ochuťte polévku solí a pepřem.

 

TIP:Dodejte polévce při servírování šmrnc a zakápněte ji kapkou extra panenského olivového oleje:Extra panenský olivový olej Nicolas Vahé



Mladé kopřivy

Na přelomu března a dubna se vydejte do přírody nasbírat mladé kopřivy ještě před tím, než začnou kvést. Tento životabudič zregeneruje váš organismus, a navíc bojuje proti bakteriím. Kopřivy jsou bohaté na vitamín C, vápník, draslík, flavonoidy, histamin a serotonin. Můžete je využít jako ingredienci do všech pokrmů, kam byste přidali špenát.

Při sběru otrhejte pouze horní lístky, ty jsou nejkvalitnější. A oddělte je od stonků. Poté listy opláchněte a ty, které nezpracujete ihned, můžete zamrazit nebo usušit.


nettles  

TIP:Usušené lístky kopřivy uskladněte na suché a tmavé místo nejlépe do dózy:Dóza Emma tmavě šedá


Švédská žlutá hrachová polévka Ärtsoppa

Vyzkoušejte tento pro nás trochu netradiční recept, který je podobný naší hrachové polévce a třeba vám zachutná o to více.

 
nettles 3  nettles 4


Suroviny na Ärtsoppa

500 g sušeného hrachu

1,5 l zeleninového vývaru

2 ks cibule

1 lžička tymiánu

1 lžička majoránky

1 hrnek nakrájeného pórku na plátky

1 plátek zázvoru

Sůl

Pepř

Přepuštěné máslo

 

Postup

 

  1. Namočte hrách den předem do vody.
  2. Opečte v hrnci na másle hrách a poté přilijte vývar.
  3. Nakrájejte cibuli a pórek na větší kusy a společně s plátkem zázvoru přidejte do vývaru.
  4. Dochuťte bylinkami, solí a pepřem a nechte vařit zhruba 1 hodinu, dokud suroviny nebudou měkké.
  5. Polévku můžete rozmixovat a ozdobit bylinkami.

 

TIP: Naservírujte polévku místo talíře do misky, kam se vejde pořádná porce, která vás zahřeje:Miska Hammershoi White



Zázračné slaďoučké plody

 brusinky 3  brusinky 1

Seveřané milují bobulovité ovoce, které je plné antioxidantů. Nedají dopustit na borůvky, ostružiny, jahody, černý rybíz, … a nejraději mají brusinku, které hojně rostou ve Skandinávii. Ty jsou bohaté na vitamín C, E a vlákninu. Navíc jsou známým bojovníkem proti infekci močových cest a kardiovaskulárním onemocněním. Jsou blahodárné i pro dobrý stav dutiny ústní a bojují proti bakteriím.

 

Kvalitní obiloviny

 ilustrace 2  Ärtsoppa

Kvalitní chléb z kvalitních obilovin je základem každé skandinávské domácnosti. Pšenice v severních zeměpisných šířkách rostla obtížně, a tak byli seveřané závislí především na zrnech z tvrdších obilovin jako je žito, ječmen nebo oves. Tyto suroviny daly vzniknout naprosto úžasným kynutým a křupavým chlebům a kaším, které každé ráno řada obyvatel Skandinávie snídá. Vybírejte si pečivo z těchto kvalitních obilovin, které nejenom lépe a intenzivněji voní, ale také si na něm více pochutnáte. Má i vyšší přirozenou trvanlivost a déle vám tak vydrží. Navíc jsou celá zrna bohatá na draslík, fosfor, železo, síru a fluor oproti běžnému bílému pečivu.

 

TIP: Pokud chcete trvanlivost chleba prodloužit, uchovávejte ho zabalený v kvalitní lněné utěrce v chlebníku:Lněná utěrka House Doctor,Chlebník RIG TIG



 Závěr

 

Jarní detox nemusí být jenom o půstu a přísný dietě, ba naopak. Pokud do svého jídelníčku zařadíte opravdu kvalitní suroviny, prospějete tělu daleko více, než kdybyste ho trápili jenom různými druhy ovocných šťáv. Inspirujte se ingrediencemi, na které nedají seveřané dopustit a vyzkoušejte některé recepty přímo ze samotné Skandinávie.

 kjotsupa 1

Zdroj obrázků: Pinterest