Léto je pro nás synonymum dobré nálady, odpočinku na dovolené, zajímavých výletů a užívání si příjemných chvil s rodinou a přáteli. A právě ony krásně chvilky s těmi nejbližšími máme nejraději, protože je to čas, který nás naplňuje. Když k tomu všemu připojíme ještě dobré jídlo, máme naprosto skvělou kombinaci. Pokud to máte podobně, tak určitě oceníte náš článek, které je věnovaný 3 receptům od známého francouzského kuchaře Nicolase Vahé. Jsou jednoduché, rychlé a zaručeně s nimi sklidíte úspěch. Pusťme se do toho :-) :-)
Grilované avokádo s rajčatovou salsou
Na 4 porce budete potřebovat:
2 avokáda
1 jarní cibulka
1 velké rajče
1 polévková lžíce olivového oleje s vlašskými ořechy
1/2 lžičky koření Hot Barbecue
1 lžička limetové šťávy
Čerstvý koriandr
Sůl
Jak na to:
Nejprve předehřejte gril.
Poté nakrájejte rajče na menší kostičky a jarní cibulku najemno. Otrhejte lístky koriandru a také je nadrobno pokrájejte.
Smíchejte rajče, koriandr, cibulku, koření HB, olivový olej a limetkovou šťávu. V případě potřeby dochuťte solí.
Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Pokapejte každou polovinu trochou olivového oleje.
Poté grilujte avokádo řezem dolů po dobu 5 minut.
Naplňte ogrilované půlky avokáda rajčatovou salsou a dle chuti můžete zakápnout olivovým olejem a posypat lístky koriandru.
Tip LALA Design: Servírujte takto ogrilovaná avokáda na břidlicové podložce a máte vynikající předkrm, který navíc skvěle vypadá.
Rozpečený chléb s trhaným vepřovým masem
Na 5 porcí budete potřebovat:
1 kg trhaného vepřového „sous vide“
5 lžic barbecue omáčky sója a sezam
3 lžíce ústřicové omáčky
5 lžic třtinového cukru
2 lžíce rýžového octa
3 lžíce vody
Čerstvý tmavý chléb
1 ks červené cibule
Salát (římský/ledový/rukola)
Avokádo
Sušená rajčata
Koření na dochucení černý pepř a citron
5 lžic delikátní kečup s chilli
Svazek koriandru
Jak na to:
Maso dopečte v troubě a natrhejte po vláknech na malé kousky.
Sušená rajčata zakápněte olivovým oleje, aby nasákla potřebnou vláhu a nechte je stranou odpočívat.
Smíchejte barbecue a ústřicovou omáčku, třtinový cukr, rýžový ocet a vodu. Směs přiveďte na pánvi k varu a zredukujte jí na hustou omáčku.
Přidejte natrhané maso a vše pořádně promíchejte tak, aby se ingredience spojily a omáčka se vsákla do masa.
Mezitím krajíce chleba zakápněte olivovým olejem a opečte z obou stran na pánvi nebo grilu do zlatova.
Nasekejte koriandr najemno, červenou cibuli nakrájejte na kolečka a avokádo vypeckujte a nakrájejte na 1 cm silné proužky. Salát omyjte a natrhejte na větší kousky.
Sestavte sendvič: spodní část chleba potřete kečupem, položte na něj salát, navršte maso, přidejte plátky avokáda, marinovaná sušená rajčata v oleji, cibulku a dochuťte čerstvě namletým černým pepřem s citronem. Vše posypte koriandrem a zakápněte trochou olivového oleje. Přiklopte druhým krajíčkem opečeného chleba a zajistěte bambusovou vidličkou.
Tip LALA Design: Podávejte s vychlazenou limonádou nebo zázvorovým nealko pivem a gurmánský zážitek bude dokonalý.
Ledová káva s karamelovým sirupem
Na 6 ledových káv budete potřebovat:
200 ml ledová káva Irish Rum
200 ml plnotučného mléka
Kávový sirup Caramel
Led
Třtinový cukr
Jak na to:
Postup je velice jednoduchý. Ledovou kávu rozlijte do šesti sklenic tak, aby v každé bylo stejné množství, dolijte plnotučným mlékem, přisypte kostky ledu a vše zakápněte kávovým karamelovým sirupem.
V případě potřeby můžete dochutit třtinovým cukrem.
Nápoj můžete servírovat.
Tip LALA Design: Pro lepší vizuální zážitek doporučujeme mléko vyšlehat do pěny, která dodá nápoji šmrnc.
Doufáme, že vás naše 3 recepty od Nicolase Vahé inspirovaly a minimálně jeden z nich si i sami vyzkoušíte třeba hned při nejbližší grilovací párty!
Neváhejte nám pak poslat i své fotografie, jak se vám recepty povedly, uděláte nám v LALA Design veeeelkou radost :-)